snipa vid båtvarvetJakobstads båtvarv grundades år 1904 i Gamla Hamn i Jakobstad. Det är Finlands äldsta verksamma träbåtsvarv. Varvet drivs sedan 1985 av Jan Backman, sedan 2005 Finlands första utexaminerade träbåtsmästare. Under Backmans tid har Jakobstads Båtvarv fortsatt flagga för den höga kvalitet som varvets namn genom tiderna representerat. Han har profilerat sig med ambitiösa byggen, praktisk elegant design och vackert hantverk.

På Jakobstads Båtvarv satsas det på kvalitet, allt från virkesval och planering via bygge till ytbehandling.

Stockarna synas och sågas till plankor vid varvet. Oftast byggs skroven av denna lokalt avverkade och vid varvet sågade furu. Senaste åren har i huvudsak byggts kravellbyggda båtar med limmad bordläggning, som impregnerats med kallpressad linolja till trävirkets mättnad och målats/lackats på både ut och insida. Det här ger båten en överlägsen kvalité, både då det gäller styvhet och absolut täthet. Kravellbygge har också den fördelen att båten är lättare att hålla ren. Lättskötlighet är, liksom kvalitet, ett av varvets motton.

Jakobstads Båtvarv är idag en relativt ensam fyr på träbåtshorisonten, ett av de sista träbåtsvarven som tillverkar klassiska traditionella nybyggen.

Det i vårt samhälle så dominerande effektivitetstänkandet och produktionshysterin dikterar inte heller livet på varvet. Båtarna tar form medan livet går sin gilla gång. Hantverket ges den tid det kräver.

Kontakten med beställaren är en viktig del av bygget, eftersom det är hans/hennes dröm som tar form.

Jakobstads Båtvarv mot framtiden                                                       
För några år sedan beslutade Jan Backman att på samma område som det gamla båtvarvet bygga ett nytt ljust och modernt båtsnickeri. Hösten 2012 stod hallen klar, med en takhöjd på 6 m och 200 m2 golvyta. Nu finns plats för många små och även större projekt.
Vid Jakobstads Båtvarv har Båtmästare Backman inte längre anställd personal, han har istället omsorgsfullt valt sina samarbetspartners till varvet. På Jakobstads båtvarv finns numera flera enskilda företagare som vid större projekt samarbetar och tillsammans har vi därmed en bred yrkeskunskap inom båtbyggnad och övriga snickerier.
Underhåll samt vinterförvaring av båtar är fortfarande en del av varvets verksamhet. 

 

hajb�t jakobstads b�tvarv
sågning av stockar
träbåtar vid varvet
träbåtar vid varvet